ISTORIC

SCOALA GIMNAZIALA "TRAIAN LALESCU" CORNEA

Comuna Cornea  străveche asezare românească cu urme de locuire încă din preistoric  este una din cele mai mari şi frumoase comune din judetul Caras-Severin. Prima amintire după cronici despre satul Cornea datează din 1539. In 1717 satul avea numai 48 de case. 

Comuna Cornea  este situată în depresiunea intramontană Timiş-Cerna, în sud-estul Banatului, la nord de Băile Herculane,  depresiune  ce din punct de vedere morfostructural reprezintă un graben periferic al carpaţilor Meridionali, flancat  la est de catenele munţilor Ţarcu şi Godeanu  iar spre vest de  Munţii Semenicului.  Cota depresiunii în zona Cornea-Cuptoare-Cruşovăţ fiind cuprinsă între 250-350 m, flancată la nord de  vârful Pietrele Ilişovei cu altitudini de peste 1900  m.

De menţionat că această depresiune intramontană este parte componentă a culoarului tectonic Carnsebeş-Mehadia Situată în partea de sud a Banatului şi, deopotrivă, a judeţului Caraş-Severin, pe DN 6, localitatea Cornea, reşedinţa comunei cu acelaşi nume, se află la o distanţă de cca 46.81 km de oraşul Caransebes şi la 152 km de municipiul Timişoara. Comuna Cornea . 

Comuna Cornea  este situată în judetul Caras- Severin, in partea de sud - est a judetului. Distanţele până la oraşele din jur sunt: 86.6 km până la Resita, 46.81 km până la Caransebes, 90 km până la Oravita.

Semnificatia numelui

Traian Lalescu, era fiul unui funcționar de bancă, numit tot Traian Lalescu, bănățean originar din Cornea - județul Caraș-Severin (n. 12 iulie 1882 (S.N. 24 iulie), București - d. 15 iunie 1929, București) a fost un academician și matematicianromân, profesor universitar la București și la Timișoara.

A fost primul rector al Școlii Politehnice din Timișoara. Personalitate proeminentă a școlii matematice românești. Are contribuții în multiple domenii ale matematicii pure și aplicate.

Este unul din fondatorii teoriei ecuațiilor integrale. A lăsat numeroase studii în domeniile ecuațiilor funcționale, seriilor trigonometrice, fizicii matematice, geometriei, algebrei, istoriei matematicii.

A militat pentru înființarea Școlii Politehnice din Timișoara al cărei prim rector (sau director) a fost în 1920.

Școala Gimnazială ”Traian Lalescu” - scurt istoric

Cladirea a fost executata in jurul anilor 1968, realizându-se diverse intervenții de-a lungul timpului.

În comuna Cornea, judeţul Caraş-Severin,  funcţionează, de trei ani, un after- school  amenajat prin fonduri europene, de care beneficiază preşcolarii şi elevii ciclului primar de la Şcoala gimnazială TRAIAN LALESCU  din localitate. Programul dispune de 10 calculatoare conectate la internet, televizor, videoproiector şi staţie de amplificare, iar o firmă de catering asigură zilnic masa copiilor. „De acest after-school beneficiază în prezent doar elevii de la şcoala din Cornea pentru că celelalte localităţi sunt situate la aproximativ 6 km de centrul de comună şi navetarea cu microbuzul şcolii ar genera costuri care sunt peste ceea ce putem oferi noi„, ne-a declarat primarul Ion Jurescu.

Un proiect similar va fi derulat în aproximativ un an, şi la şcoala din satul Cuptoare, iar de acesta vor beneficia atât elevii din Cuptoare, cât şi cei din satul Cruşovăţ. Toate cheltuielile legate de funcţionarea after-school-ului din comuna Cornea sunt suportate de la bugetul local. (Paul Sever Smadu)

În comună sunt următoarele scoli: doua scoali de 8 ani şi 1 scoala de 4 ani.


Viziunea scolii

Şcoala Gimnazială ”Traian Lalescu”, inclusiv unitățile structură, îşi propun să contribuie la dezvoltarea liberă, integrală şi armonioasă a copiilor din comuna noastră, la formarea personalităţii lor pentru a deveni cetăţeni care respectă valorile democraţiei şi ale umanităţii  dovedind autonomie şi creativitate.

Școala  Gimnazială “Traian Lalescu” este o şcoală cupersonalitate juridică şi  cuprinde următoarele structuri: